De partnershipfacilitator en ledenorganisaties

Als we naar nieuwe inzichten zoeken voor ledenorganisaties hoeven we niet altijd naar de corporate wereld te kijken. Laten we het even over de uitdaging van samenwerking met andere organisaties of stakeholders hebben. Zijn we teveel concurrenten van mekaar, zijn we bang om onze identiteit en eigenheid te moeten verloochenen, kan een niet-succesvolle samenwerking onze reputatie schaden, worden we er wel allemaal beter van ? Heel veel vragen die soms alleen al de verkenning van een mogelijke samenwerking hypothekeren. Nochtans is het voor de meeste organisaties wel duidelijk: alleen kom je er niet meer in onze complexe maatschappij.

Kan kunst ons redden?

Het boek ‘Innoveren met kunstenaars’* verkent op een bijzondere manier hoe kunstenaars en ondernemers elkaar kunnen versterken. Geen prozaïsche aanpak met idealisme en hoop als onderliggende basis, maar een door onderzoek en ervaring onderbouwde methodiek om twee dikwijls heel uit mekaar liggende partijen samen te brengen om tot een vruchtbare samenwerking te komen. De conclusie van de auteurs is alvast: “Als kunstenaars en bedrijven samenwerken, dan zien we dat dit aan beide kanten een omwenteling in denken en doen in gang zet.”

Uiteraard zijn er gradaties binnen die samenwerking, gaande van ‘decor’ over ‘evenement’ en ‘instrument’ tot effectieve ‘transformatie’. De vertaalslag naar samenwerking onder organisaties is niet zo moeilijk. Uiteraard is het ongeacht de vorm belangrijk om tot een gezamenlijke meerwaarde te komen. Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Het bewust zijn van het veld waarin je speelt, met andere woorden elkaar voldoende kennen, duidelijkheid hebben over de mogelijke inzet van mensen en middelen
  • Een scherp overzicht van de rollen en taken: wie doet wat hoe draagt dit bij tot de ‘kruisbestuiving’
  • De rol van een partnershipfacilitator: dit is bij samenwerking tussen ledenorganisaties misschien niet zo evident, maar het lijkt me wel een sterke meerwaarde te kunnen bieden. Het is iemand die vanuit een onafhankelijke maar niettemin ‘deskundige’ rol meewerkt aan het verbinden van de partijen. De faciliator helpt om op de eerste plaats een ‘gemeenschappelijke taal’ te creëren, maar kan ook met een outside-inside blik de samenwerking helpen vorm geven. Dat houdt ook in dat er gewerkt wordt aan en gewaakt over de inzet en de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen. Samenwerking kent soms moeilijke momenten, maar wrijving zorgt net voor glans. Tot slot is het een belangrijk onderdeel van de rol om zowel proces als resultaat te bewaken, te verankeren en bijgevolg te verduurzamen.

Samenwerkingskompas

In het boek wordt een methodiek vooropgesteld waarbij verschillende dimensies die een rol spelen aan bod komen. Het gaat hierbij o.m. over verbinding, focus op zowel proces als doel, het zoeken van leereffecten. Het kompas is concreet gemaakt aan de hand van checklists en tips. In elk geval een aanrader voor organisaties die hindernissen ondervinden om met andere organisaties samen te werken.

*Innoveren met kunstenaars, Julie Vandenbroucke en Piet Verhoeve, Uitgeverij Bibliodroom, 2022

*   *   *

Het zal nu even stil blijven op deze blog, niet alleen door de zomermaanden, maar ook omdat een en ander vorm moet krijgen in een groter geheel, een heel lang artikel, een bruisende powerpoint of een boek. Wie weet…

Een gedachte over “De partnershipfacilitator en ledenorganisaties

  1. Beste Marc, bedankt voor de inspiratie en om ons telkens over het muurtje te doen kijken. Geniet maar van een welverdiend rustig zomerverlof om er nadien weer tegenaan te gaan. Veerle

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s