Uitdagingen van de onafhankelijke zelfstandige kenniswerker

Sinds kort ben ik bestuurder geworden van Fedipro, de Federation of Independent Professionals. Een kleine organisatie, maar met het hart op de juiste plaats. Bedoeling is om de toenemende groep IPRO’s te informeren en te ondersteunen. Ik heb me geëngageerd om het gedachtegoed van de organisatie mee te helpen vormgeven en te bekijken op welke manier we de doelgroep van Fedipro kunnen helpen. In de aanloop heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen van de IPRO – iets wat zich niet beperkt tot de landsgrenzen. Via het lidmaatschap van Fedipro bij de Europese koepelorganisatie EFIP kreeg ik een mooi beeld van deze brede maatschappelijke trend.

Dit heeft in grote mate meegespeeld bij het ontwikkelen van het concept van de Community Empowered Professional. Momenteel werk ik verder aan een traject om vanuit Fedipro IPRO’s te bereiken binnen diverse sectoren. Hierover later meer.

Voor wie wat meer achtergrond wil over de IPRO, kan hierna een stukje vinden die ik schreef voor de Fedipro-website.

* * *

IPRO’s hebben sociaal gezien noch het statuut van werknemer, noch van werkgever (ze stellen geen personeel te werk). Niettemin zijn ze dankzij hun uitgesproken competenties, expertise en engagement essentiële spilfiguren in het socio-economisch speelveld. Je komt ze tegen als interim-managers, als consultants, adviseurs, facilitatoren of experten. Een grote groep bestaat uit zogenaamde freelancers, die hun vakkennis en ervaring inzetten bij het uitvoeren van specifieke opdrachten. Wat ze gemeen hebben is dat het kenniswerkers zijn. Er zijn er wellicht meer dan 100.000 in België, los van de klassiek “vrije beroepers”*.

Allen staan ze voor grote uitdagingen, op de eerste plaats niet zozeer wat de inhoudelijke expertise aangaat maar zeker het element ‘independent’, want dat houdt in dat de IPRO ook een beetje ondernemer moet zijn en naar buiten toe moet treden, om klanten te vinden, maar ook om partners te vinden.

Hierna volgen de 10 belangrijkste uitdagingen voor de IPRO.

  1. Sociaal statuut:ben ik volledig wettelijk in orde, hoe zit het met fiscale issues, pensioenregeling, enz.?
  2. Risico-management: ben ik voldoende verzekerd (bv. gewaarborgd inkomen, beroepsaansprakelijkheidsverzekering) en neem ik voldoende voorzorgsmaatregelen?
  3. Eerstelijnshulp:heb ik regelmatig ‘kleine’ praktische vragen over mijn statuut als IPRO waar ik niet onmiddellijk ergens terecht kan ?
  4. Praktische organisatie:hoe organiseer ik mijn kantoor, doe ik beroep op co-workingspaces, kan ik ergens voordelig materiaal aankopen?
  5. Opdrachten vinden:hoe zorg ik voor continuïteit in opdrachten en hoe vind ik kwalitatieve opdrachten?
  6. Samenwerken:Hoe bouw ik een kwalitatief netwerk van complementaire ‘partners’ uit om samen projecten uit te voeren ?
  7. Samenwerking afsluiten: beschik ik over een stevig contract om de juridische dienst van een grote onderneming aan te kunnen of heb ik net een heel flexibele samenwerkingsovereenkomst nodig?
  8. Permanente vorming:ondanks de dagelijks inzet van je expertise, heb ik ook wel nood aan bijkomende vorming en nieuwe inzichten om als professional ‘on top of things’ te blijven?
  9. Lerend netwerk:ik heb behoefte aan contacten met collega-IPROs, om zaken te delen, om van hen te leren?
  10. Inzicht in de sector:het statuut van IPRO is nog in volle ontwikkeling en kent een toenemend belang als volwaardig ‘businessmodel’. Ben ik voldoende op de hoogte ? Denk ik mee over de toekomst van IPRO?

*Bron: Fedipro en het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ)  http://www.rsvz.be/sites/rsvz.be/files/publication/rsvz_jaarverslag_2014.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s