Professional is niet zomaar een functie, het is een job!

professionalWil een professional ook in de toekomst relevant blijven dan moet hij zich meer gaan oriënteren als een Community Empowered Professional. Iemand die niet enkel een sterke ‘inhoudelijke’ professional is, maar ook aandacht heeft voor het professional zijn op zich en dat vooral in relatie tot collega professionals en zijn omgeving.

Professional zijn betekent niet enkel beschikken over kennis en ervaring in een specifieke materie. Een professional heeft er alle belang bij om ook andere competenties te ontwikkelen en te reflecteren over uiteenlopende aspecten die mee vorm geven aan het professional zijn.
Voor een zelfstandige professional kan dat gaan over de wijze van adviseren, klantenwerving of samenwerken met anderen. Voor een interne professional kan dat gaan over kennismanagement, relatiebeheer en persoonlijke ‘soft’ skills (bv. presenteren, timemanagement,…). In alle gevallen speelt het adagium ‘vrijheid in verbondenheid’ een essentiële rol.

Professionals verbinden om te verbreden

De best mogelijke manier om dit te realiseren is om vanuit een organisatie (bv. beroepsvereniging, sectororganisatie, associatie of groep van professionals) een traject op te zetten dat inspeelt op specifieke issues zoals een sterke identiteit, bewust professioneel zijn (welke rollen neem ik aan, hoe ga ik om met kennismanagement,…) en aandacht hebben voor de meerwaarde van verbonden te zijn binnen diverse community’s.

Breed maar toch sectoraal

Er wordt uiteraard tegelijk rekening gehouden met de specificiteit van de materie waarin deze professionals werken en/of hun professionele context. Deze ‘sectorale’ aanpak resulteert niet enkel in een adequate kennisoverdracht, maar zorgt ook voor het ontwikkelen van direct inzetbare ‘output’ voor de professionals (bv. ontwikkelen van gezamenlijke best practices, trainen van vaardigheden, opbouwen van een collectieve Body of Knowledge).

Win-win

Dat een dergelijk traject zich afspeelt binnen een exclusieve groep van gelijkgezinde collega’s genereert een grote toegevoegde waarde (groepsgevoel, peer2peer-uitwisseling, samensterker-effect). Dit draagt dus bij tot een win-win situatie voor zowel de professional (What’s in it for me?) en de professie of professionele context (What’s in it for us?). Een belangrijk uitgangspunt is immers dat je als professional geen eiland bent, maar net veel waarde haalt uit het verbonden zijn binnen een grotere community van collega-professionals maar ook van andere stakeholders (de zog. Community Empowered Professional).

Hoe aanpakken?

Op basis van jarenlange ervaring ontwikkelden we een bijzondere methodiek, nl. de Professionals Toolbox, om samen met een organisatie of een groep van professionals dergelijke trajecten uit te werken. Het traject kan beperkt blijven tot opleidingsmomenten van een halve of hele dag, maar kan ook breder uitgewerkt worden tot een intenser lerend netwerk van maandelijkse sessies.  Hierdoor kan de organisatie haar eigen Academy vormgeven. Een andere mogelijkheid is het uitstippelen van een traject binnen de schoot van het bestuur, werkgroepen of een speciaal daartoe opgerichte taskforce die werkt rond één van de domeinen hiernaast en zo vorm geeft aan bijvoorbeeld een omgevingsanalyse, de ontwikkeling van een Body of Knowledge of de realisatie van een Inspiratieboek. De inbreng van de deelnemers staat hierbij centraal, maar wordt desgevallend aangevuld met externe expertise. Wij kunnen het geheel helpen conceptualiseren en vormgeven, maar ook coördineren en faciliteren.

Uitsmijter: Proud to be Pro!

In elk geval is het essentieel voor professionals om aandacht te besteden aan hun professionalisme en professie.

Interesse om dit verder te bekijken, aarzel niet mij te contacteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s