Organisaties sleutelen aan ledenbinding, maar wil het lid dat eigenlijk wel?

Ter voorbereiding van mijn BSAE masterclass op 20 april over ledenbinding* betrapte ik mezelf erop dat ik het heel evident vind om het standpunt van de organisatie voorop te stellen. Als we consequent de leden centraal zetten in de werking, en de organisatie zich toelegt op het faciliteren van wat die leden nodig hebben, kan je niet anders dan mechanismen en methodieken bekijken die het de organisatie makkelijk maken om die ledenbinding te realiseren. Bij voorkeur gaat het over zaken die breed toepasselijk zijn voor heel wat leden en bijgevolg niet enkel de ‘what’s in it for me?’ van het lid invullen, maar ook scoren op het rapport van de goed werkende organisatie.  Dat hierdoor ook het belang van de collectiviteit van de sector wint, is mooi meegenomen.

Maar stel nu dat we de zaak eens omkeren en dat bekijken vanuit het perspectief van een lid. Dan kan ik me inbeelden dat de volgende bedenkingen gemaakt worden:

  • Ik wil met zo weinig mogelijk inspanning zo veel mogelijk ‘return on membershipfee’ (ROM)
  • Ik hoef niet permanent over van alles en nog wat ingelicht te zijn, als ik maar datgene verneem dat voor mij belangrijk is
  • Ik wil overigens eigenlijk bij voorkeur enkel dat weten waarmee ik dan ook nog eens het verschil kan maken ten opzichte van mijn concullega’s (‘business first’)
  • Er wordt mij een ‘member journey’ voorgeschoteld – maar daar ben ik niet in geïnteresseerd: ik weet ook niet hoe onze business zal evolueren
  • Ik zou liefst een menukaart krijgen waaruit ik makkelijk kan kiezen wat ik nodig heb. Nu betaal ik wellicht voor zaken die ik toch niet gebruik

Over dat soort zaken wil ik het dus zeker ook hebben met de verenigingsprofessionals binnen BSAE en tijdens mijn masterclass. Vooral omdat er wel degelijk valabele argumenten zijn die deze stellingen tegenspreken en er heel wat acties ondernomen kunnen worden om de leden tegelijk hun individuele ROM te geven en ze in het groter bad van de vereniging te houden.

___________________________________________

*Brussel bij het VBO, 20 april – zie http://www.bsae.be/event/38 (nog 2 plaatsen beschikbaar)


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s