Ben jij een Community Empowered Professional?

Deel uitmaken van één of meerdere community’s (bv. federatie, beroepsvereniging, lerend netwerk, professionele werk- of stuurgroep, community of practice, sport- of cultuurvereniging, non-profitorganisatie) is misschien voor de hand liggend, maar het is maar de vraag of je daar alles uithaalt wat erin zit. Naast het samen realiseren van een relevante collectieve ambitie, geniet je als lid van heel wat persoonlijke voordelen. De verbondenheid met anderen, het collectiveren van kennis en actie en het co-creëren op verschillende vlakken zorgen ervoor dat je als Community Empowered Professional zowel persoonlijk als professioneel efficiënter, effectiever, maar vooral ook met meer energie in het leven staat.

Een CEP heeft een sterke identiteit, is bewust professioneel en zet de kracht van de community’s waartoe hij/zij behoort in om het verschil te maken.

Doe de test

Overloop de 9 punten en maak voor jezelf uit of je voldoende haalt uit de community’s waar je actief in bent.

  1. Ik geniet van directe materiële voordelen (bv. korting op diensten/producten) of zelfs diensten op maat die de community weet te organiseren.
  2. Ik leer ruimte te maken voor zelfreflectie, bv. over mijn professionele identiteit, maar ook persoonlijke voldoening (work-life balans).
  3. Ik geniet van sociale status. Deel uitmaken van een grotere groep gelijkgestemden geeft vorm aan mijn ‘professie’ en zorgt voor trots en erkenning.
  4. Ik kan mijn netwerk verder activeren (bv. slapende contacten) en op een kwalitatieve, efficiënte en warme (sociale contacten) manier uitbreiden.
  5. Ik kan deelnemen aan gezamenlijke acties (bv. samenwerken binnen of buiten de community, belangenbehartiging of lobby, stakeholdersmanagement) waardoor ik tegelijk ook inzicht krijg in specifieke community-skills (zelfsturing, samenwerken, overtuigen, beïnvloeden…).
  6. Ik kan deelnemen aan co-creatie binnen de community (bv. ontwikkelen van nieuwe kennis, diensten, producten, manier van werken, innovatie en toekomstwerken) waardoor ik tegelijkertijd ook inzicht krijg in de dynamiek en het proces van co-creatie.
  7. Ik kan mijn vakinhoudelijke expertise op peil houden (bv. via opleidingen of intervisie met collega’s, specifieke informatie en content, kwaliteitsborging) maar tegelijk ook verbreden (bv. door opleidingen over andere vaardigheden of topics).
  8. Ik kan werken aan mijn ‘rolflexibiliteit’ dankzij actieve participatie binnen de community (bv. als bestuurder, actief lid, gemotiveerde vrijwilliger…)
  9. Ik kan zelf community’s opstarten, mee helpen ontwikkelen of er minstens als ‘facilitator’ in optreden.

Wil je je competenties als Community Empowered Professional verder optimaliseren, bekijk zeker mijn dienstverlening hierrond. Ik bied begeleiding in groep binnen de community, maar ook op één-op-één basis. Dit kan als ‘sparring-partner’ gedurende een éénmalige meeting van enkele uren, maar ook structureler door een periodiek overleg (als ‘trusted advisor’) of onder de vorm van een opleidingstraject (Dialoog). https://marcmestdagh.be/dialoog/

 

Een gedachte over “Ben jij een Community Empowered Professional?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s