We moeten leden leren lid zijn

Op 16 januari 2020 verzorg ik opnieuw een masterclass voor BSAE over Communitybuilding en ledenbinding. Aan het webadres te zien is het ook het 100e event van BSAE https://bsae.be/event/100. Elke keer opnieuw probeer ik nieuwe inzichten mee te nemen of bestaande nog verder uit te werken. Dit jaar heb ik in verschillende opleidingen en adviestrajecten mijn ‘Leren rijden’-slide gebruikt. Om te benadrukken dat we niet zomaar kunnen verwachten dat de leden weten wat ze van de organisatie kunnen verwachten, maar dat verenigingsprofessionals de plicht en verantwoordelijkheid hebben hen hierin te helpen.

Procescommunicatie

Ik krijg dikwijls te horen van verenigingsprofessionals dat ondanks de uitgebreide en frequente communicatie over de ledenvoordelen leden alsnog niet lijken te beseffen hoe rijk het aanbod wel is. Leden lezen en luisteren wel, maar ze begrijpen het niet altijd. Communicatie vanuit de organisatie richt zich veelal op het resultaat, dat wat het lid zal krijgen, maar besteedt weinig of geen aandacht aan hoe dat dan wel in zijn werk zal gaan.

Concreet: een aankondiging van een event onder de vorm van een werkgroep, commissie, taskforce, expertenpanel, netwerkevent, trendscongres, symposium, visieworkshop… biedt zelden inzicht in wat er dan precies zal gebeuren, wat er van de deelnemer verwacht wordt, wie er ook aanwezig zal zijn enzovoort. Als je dan denkt even achteraan in een plenaire zaal half te zitten meeluisteren terwijl je je mails afhandelt, maar in een interactieve workshop met 6 collega’s valt, ben je eraan voor de moeite.

Om te vermijden dat dit soort situaties tot frustratie leidt, is het belangrijk om niet enkel thema en sprekers te duiden, maar ook het format en de rol die deelnemer speelt.

Passief en actief

Ter wille van een grotere betrokkenheid van de leden, keren organisaties zich overigens meer en meer tot interactieve sessies, waarbij een grotere inzet van de deelnemers noodzakelijk is om tot een succesvol event te komen. Denk maar aan events met break out-sessies met co-creatieve werktafels, debatten in kleine groep, interactieve workshops enzovoorts. Lidgeld of deelname betalen en ook nog eens moeten werken, hoor je dan soms fluisteren. Maar dat is een verkeerde reactie, en wel om de volgende redenen. Je leert nu eenmaal veel meer als je actief betrokken bent, zelf aan de slag gaat, zelfs al gaat het louter over het meedenken en in discussie treden met collega’s. Kennisoverdracht door enkel te luisteren en slides te volgen is veel minder efficiënt. Bovendien biedt interactie met anderen, of het nu gelijkgestemde collega’s of ‘peers’ zijn, dan wel met professionals die zich verder in je comfortzone, biotoop of waardeketen bevinden, een grote toegevoegde waarde en directe verbinding.

Als organisatie is het dan ook belangrijk om na te denken over hoe je je leden kan meenemen in dergelijke trajecten. Hoe je hen duidelijk kunt informeren en voorbereiden op wat hen te wachten staat, maar tegelijk hen de voordelen kan duiden. Tegelijk is het belangrijk om hen te wijzen op welke manier zij zelf een actieve rol kunnen spelen bij het tot stand komen van dergelijke events. Stel dat een lid met een specifieke uitdaging zit, die ook bij andere leden speelt of kan spelen, hoe kan hij het via de organisatie gedaan krijgen dat er een meetup georganiseerd wordt met collega’s en/of externe experten om dit aan te pakken?

*    *    *

Tijdens de masterclass op 16 januari bekijk ik graag – geheel interactief en in kleine groep uiteraard – met de deelnemers hoe optimaal tot verbinding en ledenbinding te komen door leden te leren lid zijn. Meer info op https://bsae.be/event/100.

*    *    *

Blijf op de hoogte van inzichten door deze blog te volgen – je kan je aanmelden in de rechterkolom. Je krijgt dan een email als ik een nieuw artikel publiceer (2-tal per maand).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s