Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Het is een cliché, maar wel eentje dat werkt. Ook voor ledenorganisaties kan het gebruik van datavisualisatie een grote toegevoegde waarde betekenen. Zeker als dat voorbij het ‘opleuken’ van een Excel-grafiek gaat, maar wel degelijk de bedoeling heeft om inzichten te bieden voor zowel intern als extern gebruik. Dat laatste gaat dan vooral over het presenteren van facts & figures aan leden en zelfs aan externe stakeholders.

De kaart is niet het gebied

Een mooi voorbeeld van datavisualisatie is deze ‘graphic’ naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in de VS. Het is een kwestie van hoe je data presenteert…

Datavisualisatie en ledenorganisaties

Hierbij 5 argumenten waarom ledenorganisaties op een zinvolle manier gebruik kunnen maken van datavisualisatie:

enkele argumenten oplijsten waarom ledenorganisaties op een zinvolle manier gebruik kunnen maken van datavisualisatie:

  1. Datavisualisatie biedt ten opzichte van taal heel wat voordelen. Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Er zit veel minder ruis op dan op semantiek (de betekenis) van woorden. Wat verstaan we onder ‘veel’ of ‘relatief veel’ als we het over cijfers hebben. Een grafiek maakt dat direct duidelijk.
  2. Datavisualisatie maakt direct hoofdlijnen inzichtelijk itt detailbeschrijvingen, waarbij te veel nuances de focus wegnemen. Dit kan handig zijn voor ‘dashboarding’, bv. voor een bestuur om op die manier ‘behapbare’ info te krijgen.
  3. Datavisualisatie laat toe om geaggregeerde en dus ook anonieme gegevens zichtbaar te maken. Dit kan een antwoord bieden op het gevaar om gevoelige gegevens te tonen (cf. mededingingswetgeving).
  4. Datavisualisatie vergt een grotere hygiëne en verwachting van interpretatie van de cijfers. Het belang van een sterke dataset zorgt niet alleen voor een sterke visual, het kan ook net de uitschieters beter zichtbaar maken, wat dan tot extra interpretatie kan leiden.
  5. Datavisualisatie kan misschien afschrikkend werken. Het gaat er in eerste instantie niet om als verenigingsprofessional de skills te moeten hebben om een creatieve infographic te maken, maar wel om data strak en scherp voor te stellen, al is het via wat meer sleutelen aan een Excel-grafiek. Dit maakt het zeker doenbaar voor elke verenigingsprofessional.

Meer achtergrondinfo

Recent publiceerde BSAE in het vakblad Community een inzichtelijk artikel over datavisualisatie door expert Koen Van den Eeckhout van Baryon. U kan het artikel hier nalezen (PDF).

Om een en ander concreet te kunnen toepassen als verenigingsprofessional, organiseert BSAE ook een e-workshop op 10 december met Koen Van den Eeckhout. Meer info en inschrijven kan op https://bsae.be/event/148

 

*    *    *

Blijf op de hoogte van inzichten door deze blog te volgen – je kan je aanmelden in de rechterkolom. Je krijgt dan een email als ik een nieuw artikel publiceer (2-tal per maand).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s