Warm en koud organiseren van een ledenorganisatie

Er is altijd veel te doen over de missie en de collectieve ambitie van de organisatie. Het credo van Sinek ‘Start with Why’, als moderne variant van Nietzsches “Wie een waarom heeft waarvoor hij wil leven kan bijna elk hoe verdragen” wordt hiermee vooropgesteld als een conditio sine qua non voor elke organisatie. En dat klopt uiteraard wel, maar we vergeten hier dikwijls één belangrijk ding bij: een gezamenlijk doel is niet het begin van een goed proces, maar het resultaat ervan.

Hoe dit precies in mekaaartikel_koudwarmr zit wordt mooi verwoord door Eelke Wielinga en Sjoerd Robijn in het indrukwekkende boek ‘Netwerken met energie’. Naast heel wat interessante inzichten over de dynamiek van netwerken (over ik/wij, co-creatie,…), hebben ze het ook over warm en koud organiseren. In het koude proces worden doelen en een collectieve ambitie vooropgesteld waarna aan een structuur gewerkt wordt om het proces efficiënt en beheersbaar te maken. In het warme proces vinden mensen elkaar en genereren ze energie om samen aan de slag te gaan. Dit neemt echter niet weg dat beide processen mekaar wel nodig hebben. Zonder mensen die iets willen komt er geen energie in het systeem, en zonder structuur blijft energie ongericht en zonder resultaat. Het blijft niettemin een uitdaging om hierin een goede balans te vinden.

Dit speelt in elk geval ook voor ledenorganisaties, want deze uitdaging vertaalt zich in een duidelijk verschil in visie (en dus ook perceptie) tussen de leden (die eerder de warme kant zullen opzoeken) en de organisatie (die eerder vanuit de koude kant vertrekt).

Meer over die perceptie-uitdaging vind je hier: https://marcmestdagh.be/2019/01/10/ledenbinding-over-perceptie-en-expeditie/ 

Weten hoe dit in de praktijk vertaald kan worden naar betere ledenbinding, volg mijn BSAE-masterclass op 12/2 in Gentbrugge. Meer info: http://bsae.be/event/74

*    *    * 

Blijf op de hoogte van inzichten door deze blog te volgen – u kan zich aanmelden in de rechterkolom. U krijgt dan een email als ik een nieuw artikel publiceer (2-tal per maand).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s