Kennis verbindt elke verenigingsprofessional

kennis2020

Op 11 februari is er de 2e halte van de BSAE Expeditie Slimme Kennisnetwerken (https://bsae.be/event/109). Ik neem er deel namens de in opstart zijnde community van Vlaamse OmgevingsManagers, een nog grotendeels onbekende discipline, maar eentje dat bulkt van kennis en ervaring, zij het nog niet altijd even geëxpliciteerd. Ik deel graag mijn eerste ervaring met het traject dat begeleid wordt door David Nassen als gids, en Filip Callewaert als expert kennismanagement.

Voor elke verenigingsprofessional relevant

Voor mij dekt de titel Slimme Kennisnetwerken niet helemaal de lading. Alsof het enkel voor verenigingsprofessionals is die enkel en alleen begaan zijn met kennismanagement binnen de organisatie. Het gaat niet zozeer over het opzetten van grote systemen om kennis te bergen en te borgen, maar vooral over hoe je als verenigingsprofessional omgaat met het dynamische proces ervan.

In een vorig artikel had ik het al uitgebreid over ‘kennis’ binnen de ledenorganisatie en de vele facetten ervan. Mij lijkt het dat elke verenigingsprofessional hier wel door geraakt wordt, wat ook bevestigd werd tijdens mijn deelname aan deze Expeditie. Omgaan met kennis maakt intrinsiek deel uit van de kerntaken van de ledenorganisatie. Bovendien gaat het niet zozeer over het managen of beheersen van ‘kennis’, maar wel over hoe je kennis (van de organisatie, maar vooral ook van de leden) in beweging weet te krijgen ten voordele van de organisatie en de leden.

Geen Expeditie zonder avontuur

Het format van de Expeditie waarbij professionals met verschillende achtergronden en uitdagingen samenwerken, biedt de volgende toegevoegde waarde:

  • Je krijgt inzicht in de basisprincipes van kennismanagement, dankzij de externe expert. Misschien kan niet alles onmiddellijk gekaderd worden, maar de manier van dingen inzichtelijk maken, zorgt al voor extra inspiratie.
  • Je expliciteert tijdens de interactieve oefeningen wat je doet, waardoor je er tegelijkertijd ook over reflecteert. Hierdoor word je genoodzaakt – al is het maar voor even – voorbij de waan van alle dag te stappen.
  • Je leert van anderen hoe zij de dingen aanpakken. Opvallend hierbij is dat het vlug gaat over heel wat andere zaken die in de organisatie gebeuren: kennis is duidelijk de lijm tussen heel wat processen en acties.
  • Je werkt tijdens de sessie aan eigen werk, weliswaar in een comfortzone van collega’s met gemeenschappelijke uitdagingen. Het voelt een beetje aan als ‘de studie’, maar eentje waarin je met mekaar mag babbelen.

Een aanrader voor elke verenigingsprofessional dus.
Extra: Verslag over de 1e sessie door David Nassen: https://www.linkedin.com/posts/davidnassen_leden-verenigingsprofessionals-vuca-activity-6613129743816511488-2Xxu/

*    *    *

Blijf op de hoogte van inzichten door deze blog te volgen – je kan je aanmelden in de rechterkolom. Je krijgt dan een email als ik een nieuw artikel publiceer (2-tal per maand).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s