Stemvork – over de rol van de Voorzitter

voorzitter

De Voorzitter mag dan wel de hoogste kapitein zijn volgens Theo Jonkergouw in zijn boek Twee kapiteins op één schip*, de Voorzitter is vandaag ook meer en meer een verbindingsprofessional. Iemand die luistert naar de meerstemmigheid binnen de organisatie en daar de nodige toon en kleur aan geeft. Een veelzijdige taak, maar meer nog een uitdaging om de juiste rolinvulling te vinden.

Stemvork

stemvorkvoorzitter

Binnen een ledenorganisatie waar zowel bestuurders als verenigingsprofessionals aan de slag zijn, ontstaat er een boeiende dynamiek tussen deze twee partijen. Beiden hebben een andere opdracht maar dienen hetzelfde gemeenschappelijke doel. De Voorzitter zit op een tweesprong tussen het bestuur en het team. Van die Voorzitter wordt verwacht om de meerstemmigheid die hierdoor optreedt toch harmonieus op mekaar af te stemmen. De Voorzitter speelt hierbij dus duidelijk de rol van stemvork. Essentieel daarbij is het overbruggen van een dynamische spanning tussen de binnenkant (verbinden) en de buitenkant (verbreden). Maar beide moeten op een goede manier klinken.

Van old school naar …

Hierna volgt alvast een interessant inzicht van Nathalie Vrancken* over de verschuiving van de rol van de Voorzitter.

Voorzitter ‘oude stijl’ Nieuwe Voorzitter
Doet op basis van macht Doet op basis van geloofwaardigheid
Is vooral proceduregericht Wil inhoud en mens verder brengen
Heeft één manier van doen Heeft een aantal wijzen van doen in huis
Sluit aan bij de onderwerpen op de agenda Sluit aan bij de werkpraktijk en de mensen
Veel monoloog – hoor en wederhoor Veel interactie – passende interventies
Weerstand wordt de kop ingedrukt Weerstand is nuttig en uitdagend

Hoe zich dat vandaag in de praktijk manifesteert, met andere woorden hoe Voorzitters hun rol invullen en opnemen wil ik graag verkennen door een bevraging te doen die moet leiden tot een Benchmark die publiekelijk toegankelijk zal zijn en als doel heeft besturen en teams van verenigingsprofessionals te inspireren.

*    *    *

Blijf op de hoogte van inzichten door deze blog te volgen – je kan je aanmelden in de rechterkolom. Je krijgt dan een email als ik een nieuw artikel publiceer (2-tal per maand).

++++++++++++++++++++++

*Bronnen:
Twee kapiteins op één schip, Theo Jonkergouw, Van Gorcum, 2013
De nieuwe voorzitter, Nathalie Vrancken, Vakmedianet, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s